Lentevergadering Bosta

Ja hoor, het is weer bijna lente. Alhoewel de maartse buien nog even onze watervoorraden moeten aanvullen. Aan water geen gebrek bij “Auberge du Pêcheur” aan de idyllische Leie in Sint Martens Latem.
Dat is de plaats van afspraak voor de Bosta lentevergadering met debriefing van de Paper Show 2023, de lancering van de Paper Show 2024, een interessante kijk op minder CO2 met D-Carbonize en de GfK presentatie die weer inzicht geeft in hoe onze markt beweegt. De talrijk opgekomen aanwezigen hebben weer gelijk en we kunnen samen genieten van dit uitzonderlijke kader.

Bestuurswissel
Kathleen, de Secretaris Generaal van Bosta, opent met de bestuurswissel. Immers om de 2 jaar worden bestuursleden verkozen tijdens onze Algemene Vergadering in juni. De bestuursleden nemen dan onmiddellijk hun zitje in, maar voor de Executieve (het uitvoerend bureau) is het de gewoonte dit vanaf de jaarwisseling te doen. De Executieve bestaat uit een voorzitter (voorzitster), twee ondervoorzitters en de vorige voorzitter. Bert Lippens van Brepols is voorzitter geweest van 2019 tot einde 2022 en we zetten hem nu vandaag in de bloemetjes. Dat heeft hij wel verdiend want de coronaperiode en de nasleep daarvan is niet de gemakkelijkste periode geweest om de ambitieuze plannen die er zijn in praktijk te brengen. Toch is dat gelukt en volgens Bert zelf vooral ook door de inzet en ervaring van het ganse Bosta team.
Dank Bert voor zo veel toewijding en doorzetting.

bert.png

Nieuwe voorzitter en nieuwe Executieve
Tom Smet van Staedtler neemt de helmstok over en hij heeft er zin in.
Samen met ondervoorzitster Karina Steyaert, de vorige voorzitter Bert Lippens, en de nieuwe ondervoorzitster Aurélie Cuvelier vormen zij de nieuwe Executieve van Bosta.

Frank Schelkens treedt als vorige voorzitter uit de Executieve maar blijft lid van de Raad van Bestuur.
De andere leden van de Raad van Bestuur blijven op post.

Foto v.l.n.r. Bert Lippens (Brepols), Karina Steyaert (Exaclair), Aurélie Cuvelier (Turbel), Tom Smet (Staedtler)

executieve.png

Lancering Paper Show 2024
We staan stil bij de Paper Show editie 2023. Verschillende exposanten en bezoekers getuigen over hun tevredenheid. Het was een volledige show met alle belangrijke merken en met voldoende en de juiste bezoekers aanwezig. Toch zijn er nog verbeterpunten uit te werken. We willen nog een oplossing vinden om bij lage buitentemperaturen het klimaat in de hal op een redelijk niveau te houden...wordt aan gewerkt. Catering voor de bezoekers was goed, die van de exposanten kan toch beter. En zo zijn er nog een paar aandachtspunten. Al bij al een geslaagde Paper Show waarbij het opvalt dat het aantal aanwezige bezoekers uit Nederland is verdubbeld.

Met veel plezier wordt dan ook de Paper Show 2024 gelanceerd. Die vindt plaats in de Nekkerhal te Mechelen op zondag 21 en maandag 22 januari 2024.
Kathleen laat zien hoe de Bosta leden en de exposanten van 2023 zich nu enkele weken in primeur kunnen voorsorteren om als eerste hun stand van de Paper Show 2024 te kiezen tijdens de vergadering van 21 september 2023. Als u daar niet aanwezig kan zijn als exposant kan u ook een lijstje van voorkeurstanden doorgeven via kathleen@bosta.org.
Het principe is niet veranderd. Wie als eerste het voorschot betaalt, mag als eerste de stand kiezen.

GfK marktcijfers
Caroline en Laura van benchmarker GfK laten ons verschillende cijfersets zien van hoe de branche en de verschillende productgroepen en kanalen hebben bewogen de laatste tijd. Dat geeft interessante inzichten en daaruit kan je ook de toekomst voor een deel afleiden. U ontvangt als Bosta lid regelmatig deze cijfers in een overzichtelijk dashboard. Als u specifieke vragen heeft die inzicht kunnen geven aan alle Bosta leden, spelen we die graag door aan GfK om ze op een volgende ledenvergadering te behandelen. Het jaar 2022 werd gekenmerkt door een hoge inflatie, waardoor de consument anders en minder ging consumeren. Kantoorbenodigdheden vormden geen uitzondering op de regel, met een daling van de verkoop in eenheden van -6,2% maar toch een kleine stijging in omzet van 0,7% onder andere door die inflatie.

gfk.png

Oh jee oh jee CO2
Elke nieuwsuitzending begint en stopt ermee.
Grégoire Talbot van D-Carbonize laat ons een methodiek zien om de CO2 die uw bedrijf produceert in kaart te brengen, het laag fruit te zoeken om dat vervolgens aan te pakken. René-Luc Henrotay, voorzitter van de commissie Responsible Office Circulair belooft meer van dit soort interessante sprekers op ledenvergaderingen of via een ander communicatiekanaal. Het publiek mag zijn mening geven over deze presentatie via een online enquête.

D-Carbonize.png