Algemene Vergadering Bosta

Oostende 16 juni 2022

Het is zover.
Na meer dan 2 jaar uitstellen en afwachten mogen we eindelijk weer. Een Algemene Vergadering met verkiezing op papier zoals het hoort.

Om 13 uur komen we samen aan het statige Kursaal in de Ostend Queen van het Kurso. We voelen ons welkom in deze feestelijke omgeving. De zon is van de partij en die verlicht op wonderlijke wijze de grote glaspartij van het Kurso.

Na de nodige plichtplegingen, dit is de officiële jaarlijkse ledenvergadering van Bosta, start Secretaris Generaal Kathleen Bosteels met een duik in de archieven van Bosta en haar erfenis. We vieren immers vandaag het 40-jarig bestaan van Bosta, 42 jaar moeten we zeggen, met 2 jaar coronabonus. Maar dat is snel vergeten nu we elkaar weer in levenden lijve mogen ontmoeten.

De ene foto volgt de andere en het publiek vult gretig de namen aan die tot nu toe onbekend bleven. Het werd duidelijk dat er in het verleden ook ernstig werd gewerkt bij Bosta en nog ernstiger werd gefeest en gevierd. Dank aan allen die ons voorgingen in Fegropa, Fedepa en Bosta. Deze erfenis projecteren we als een succesvolle toekomst voor Bosta en zijn leden.

Bosta 40 jaar

De gezichten worden nu weer even ernstig en kritisch. We overlopen het ledenbestand, de samenstelling van de Raad van Bestuur, de commissies en de verschillende functies. De realisaties en de doelstellingen van Bosta worden gewikt en gewogen door het publiek.

Bert Lippens van Brepols laat als voorzitter van Bosta de cijfers zien. Onder invloed van de moeilijke periode zijn die cijfers iets minder zwart dan in normale omstandigheden was voorzien. Maar al bij al over de periode van de laatste drie jaar gemiddeld toch een mooi resultaat met een goede balans tussen inkomsten en uitgaven.

De begroting voor de komende 2 jaar is goed overdacht en houdt rekening met de veranderde wereld en is toch ambitieus met realistisch optimisme. De voorzitter dankt zijn bestuursploeg, zijn Secretaris-Generaal, de Commissarissen Kris Bode en Stefaan Danneels en vraagt kwijting voor het gevoerde beleid aan de leden die zagen dat het goed was.

We kiezen vandaag ook 4 leden van de Raad van Bestuur die uittredend en herverkiesbaar zijn: Fien Dessauvage van Dessauvage, René-Luc Henrotay van Casio, Ruben Tass van Despec en Pascal Van Assche van Bic.

Bert Lippens.jpg

Maar eerst……

Een leuke wandeling met Oostendse versnapering. Zelfs aan de zonnecrème werd gedacht en dat was nodig. Op de dijk en het strand was het zalig toeven, en hier en daar stonden we daar in groep nog wat langer bij stil, kwestie van voldoende vocht binnen te krijgen met deze bijna 30 graden. Het traptje, de jachthaven, het station en de Mercator liepen ons voorbij. Tot we in de Brassi Beach bar werden opgewacht door vers gekookte garnalen met een natje erbij. Wat kan het leven in de kantoorartikelenbranche soms toch hard labeur zijn.

Tromgeroffel, wie zal er opnieuw verkozen zijn?

Uiteraard, iedereen van deze fijne ploeg mag zijn gekende zitje in de Raad van Bestuur weer innemen om weer de handen uit de mouwen te steken. Het is niet alle dagen garnalendag. De spanning stijgt. Harry van Hest is in 2019 door Bosta geëngageerd om zijn spreekbeurt te houden bij dit 40-jarig jubileum. Telkens weer moesten we herplannen. Nu is hij zo ongeduldig dat we hem moeten vragen nog even te wachten. Zijn voeten plakken aan het podium. Dit is zijn habitat.

sfeer Brassi Beach bar

Maar eerst de dankbare heren van Kiwanis. Die laten zien hoe hun organisatie is ontstaan en nu in de wereld staat. Kiwanis (Nunc Kee-wanis) is een Amerikaans-Indiaanse uitdrukking die “wij handelen” betekent. In 2005 werd het motto verandert in 'het dienen van kinderen over de hele wereld'.

Toen we vorig jaar in Wallonië met de watersnood werden geconfronteerd vroegen de Kiwanis jongens Bosta om hulp. Ze zagen dat de kinderen niet meer naar school konden gaan omdat ze geen schoolspulletjes meer hadden. Philippe Heymans, zelf een Kiwanis lid en bestuurslid van Bosta bracht de boodschap tot bij ons. Onmiddellijk liet onze branche zijn hart zien met een ongelofelijke donatie van meer dan 50 paletten en ettelijke dozen met een totale waarde van 165.000€. Het werd een heus logistiek huzarenstukje om dit bij de kinderen te krijgen maar dankzij heel wat vrijwilligers lukte het op tijd.

Zowel de kinderen en hun gezin als Kiwanis en Bosta zijn dankbaar voor wat de fabrikanten en verdelers voor onze landgenoten hebben gedaan. Schrik niet als ze jou aanspreken in Wallonië als je zegt dat je bij Bosta bent!

We doen nu trouwens hetzelfde in samenwerking met de stad Mechelen voor kinderen in België die Oekraïne zijn moeten ontvluchten.

Kiwanis bedankt Bosta

Kathleen legt uit wat de plannen van Responsible Office Circulair (ROC) zijn. Maak deel uit van ons lerend netwerk en start met circulariteit. U hoeft niet reeds ver te staan met circulariteit. Iedereen is welkom om samen te leren. U kan zich registreren om informatie over ROC te ontvangen, de agenda met activiteiten te ontvangen en/of om uitnodigingen en verslagen te ontvangen via: https://forms.gle/bKSaFXZSCMu6LYeY7

Responsible Office Circulair

De voorbereidingen voor de Paper Show 2023 zijn in volle gang. Noteer alvast 22 en 23 januari 2023 Nekkerhal in jullie agenda.

Paper Show 2023.png

Ja Harry je mag nu!

Bosta leden kennen Harry nog van de “klanten wegjaag club”. Daar is hij voorzitter van. Van de ene kwinkslag en boutade naar de andere. Als een trapezeartiest swingt Harry over het podium. Hij laat ons met onze duimen draaien en zet ons op het verkeerde been.

Via met wijsheden gelardeerde humor slurpt het publiek gretig zijn hersenspinsels op. Propvol zit zijn storytelling presentatie. Van het Leitmotiv van Carl Gustav Jung en de persoonlijkheidskenmerken die daaruit voortvloeien naar onderbewust gedrag en instinctmatige reacties van het publiek, het kan allemaal. Dank Harry voor zoveel inzicht. Dit is Bosta Academy ten top.

We horen de bubbels, ze roepen ons in hun glas.

Tijd om bij te praten op het zonnige terras van Kurso. En dat doet deugd. Na vele avonduren en een bijzonder lekker diner (sommige leden die het kunnen weten noemen dit het beste Bosta diner ooit) maken de meeste zich klaar voor de thuisreis. Moe maar voldaan. Alhoewel… wie goed nachtzicht heeft vindt nog wel een beachbar waar een laatste glas wordt besteld. Het zand is nog warm. Tot de volgende keer in La Grande Abbaye de La Ramée in Jodoigne op 15 september 2022, tot Bosta.

Harry van Hest