De Bosta-bijeenkomst van donderdag 16 maart gaat wellicht de geschiedenis in als de warmste lentevergadering ooit. Daar zat de zon zeker voor iets tussen, maar het waren vooral de hartverwarmende thema’s die het ‘m deden: van Bosta’s eigen Responsible Office tot uiteenzettingen over FSC en MVO. GfK bracht cijfers rond het reilen en zeilen van de branche. En secretaris Bea ging met de primeur lopen: de verhuis van de Paper Show!


Sportieve knipogen

De meeting vond plaats bij Martin’s Red in Tubeke, een full-servicehotel op een wel heel bijzondere plek: het trainingscentrum van de Rode Duivels. Het hotel trakteert zijn sportieve (en andere) gasten op topinfrastructuur en charme voor tien. De Bosta-leden kregen een rondleiding in het hotel en op de trainingssite. Dan was het netwerken geblazen onder een prille lentezon. En daarna mocht Bert Lippens de spits afbijten met een inleiding tot het programma van de dag. Hij haalde bondig de successen aan die Bosta de voorbije jaren aaneenreeg, en onderstreepte het belang van teamwerk.


Teamwork wérkt

Carlo Bollen blikte terug én vooruit op Responsible Office: een initiatief dat er kwam op expliciete vraag van de overheid. Sinds de oprichting van de Bosta-milieucommissie (2014) en de lancering van de RO-website (2015), groeit de interesse mondjesmaat. Momenteel staan er zo’n 400 groene producten online van een achttal fabrikanten. Om de RO-site te boosten, komen er extra certificaten die het voor fabrikanten gemakkelijker maken om zich bij een bepaalde (product)categorie aan te sluiten. Bosta gaat nog actiever werken aan bewustmaking bij inkopers van overheden, gemeenten, steden, …


Verantwoord bosbeheer loont

FSC, kort voor Forest Steward Council, is een internationale non-profitorganisatie die streeft naar een duurzaam bosbeheer. En dat volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Bart Holvoet lichtte de visie, missie en achtergrond toe en zoomde in op het belang van het FSC-keurmerk voor de sectoren waarin de Bosta-leden actief zijn. Belangrijk om te onthouden: ontbossing is een mondiaal probleem met nefaste gevolgen voor heel de planeet. Toch zijn hout en papier schitterende en veelzijdige grondstoffen die, mits duurzaam beheer, een minimale ecologische afdruk hebben. Producten met het FSC-label verdienen meer promotie en erkenning!


Duurzaam ondernemen: makkelijker gezegd dan gedaan

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: het klinkt goed, veel bedrijven ‘claimen’ het, maar slechts weinigen slagen erin om het ook écht toe te passen. MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Het betekent dat er bij élke bedrijfsbeslissing een afweging moet worden gemaakt tussen de maatschappelijke en economische effecten ervan. Tegen 2030 pakt MVO Vlaanderen uit met liefst 17 doelstellingen, 169 subdoelstellingen en 229 indicatoren. Via de online MVO-scan kunnen bedrijven in een handomdraai nagaan hoe ze scoren op domeinen zoals eerlijk zakendoen, zorg voor het milieu, behoorlijk bestuur, enzovoort.


GfK: België in cijfers

Marktonderzoeksbureau GfK bracht een overzicht van algemene markttendensen en specifieke trends die relevant zijn voor de Bosta-branche. Het consumentenvertrouwen is helaas nog steeds negatief, hoewel de koopkracht voor het eerst terug lichtjes is gestegen. Mensen besteden gemiddeld zo’n 30 procent van hun inkomen aan hun woning (de baksteen in de maag), circa 13 procent aan voeding (noteer de opmars van de maaltijdboxen!) en een kleine 12 procent aan koning auto. De Belg is ook een koploper in kortingbonnen.

Het jaaroverzicht van de branche wordt aan de leden apart doorgestuurd.


Paper Show-primeur: nieuwe stek in Mechelen!

Over de Paper Show 2017 kunnen we kort zijn: de beurs was op alle vlakken een overdonderend succes. Meer standhouders, meer bezoekers, meer beursoppervlakte en meer geld ingezameld voor SOS Kinderdorpen dan ooit tevoren! Via deze link leest u het gedetailleerde verslag van de beurs, inclusief de overdonderende cijfers.

In 2018 verhuist de Paper Show van de Leuvense Brabanthal naar de Mechelse Nekkerhal. De reden: de beurs barst uit zijn voegen en is het slachtoffer van zijn eigen succes. Aan het concept wordt niets gewijzigd, hoewel er toch een paar nieuwigheden op het programma staan. Zo worden de categorieën voor de PS Awards lichtjes aangepast: schrijfwaren wordt opgesplitst in ‘pure schrijfwaren’ en ‘crea en hobby’; er komt een extra categorie ‘lederwaren en boekentassen’. De eco award heet voortaan Responsible Office eco award, en de ingediende producten moeten minstens aan één van de tien RO-labels voldoen.

De lentevergadering was op informatief vlak zo vol als een paasei! Om al het nieuws te verteren, kregen de leden een heerlijk diner voorgeschoteld. Het panoramisch zicht op de site van de Rode Duivels was de kers op de taart. Noteer alvast de datum van de volgende vergadering, die plaatsvindt op 15 juni.

PERSBERICHT

PRIMEUR: BOSTA
PAPER SHOW
VERHUIST!

Editie 2018 in Nekkerhal (Mechelen) door massale interesse deelnemers 

Wemmel, 22/03/17: De Paper Show van brancheorganisatie Bosta vindt sinds ontelbare jaren plaats in de Brabanthal in Leuven. Volgend jaar verhuist de vakbeurs naar de Mechelse Nekkerhal. De reden? De Paper Show barst uit zijn voegen!

De Paper Show is dé vakbeurs voor professionals in papierwaren, school- en kantoorartikelen, hobby en wenskaarten. Frank Schelkens, voorzitter Bosta: “Het jaarlijkse event brengt leveranciers en inkopers samen om zaken te doen en te netwerken in een gemoedelijke sfeer. De laatste editie (22 en 23 januari 2017) toonde andermaal dat de beurs meer dan ooit actueel is. We moesten zelfs deelnemers weigeren omdat de standruimte was uitverkocht.”

Slachtoffer eigen succes

Het aantal standhouders en bezoekers stijgt elk jaar. Precies daarom paste Bosta de lay-out van de standruimte in de Brabanthal aan. Bea Wollaert, secretaris-generaal van Bosta: “We verplaatsten de registratie naar een aparte container aan de ingang van het gebouw, zodat we de standen over de volledige Brabanthal konden verspreiden. Dat was ook nodig om een betere bezoekersflow te garanderen. Toch konden we nog niet alle kandidaat-exposanten (meer dan 90!) een plekje geven, en gingen we noodgedwongen op zoek naar een grotere locatie.”

Nekkerhal wordt nieuwe stek

De keuze viel op de Nekkerhal in Mechelen: een multifunctionele locatie met meer dan 18.000 vierkante meter vrije oppervlakte, 1700 parkeerplaatsen én een goed bereikbare ligging. Frank Schelkens: “In de Nekkerhal vonden we de oplossing voor ons ‘luxeprobleem’. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe locatie álles in huis heeft om de beurs gesmeerd te doen lopen.” “Pas op: het concept van de beurs blijft onveranderd”, benadrukt Bea Wollaert. “Qua organisatie, sfeer en professionalisme kan geen enkele vakbeurs tippen aan de Paper Show.”

Meer informatie

De Paper Show 2018 vindt plaats op 21 en 22 januari. Meer informatie over Bosta of de Paper Show? Mail bosta@skynet.be of bel +32 02 460 62 12.

Paper Show 2017:
Vaste waarde in nieuw jasje

Dat de Paper Show van Bosta een gevestigde waarde is, daaraan twijfelt niemand. Dit jaar vond op 22 en 23 januari al de 21ste editie plaats! Traditiegetrouw voltrok het event zich in de Brabanthal in Leuven. En toch stak de beurs dit jaar in een fris kleedje – haast even fris als de temperatuur die flirtte met het vriespunt.